Babka, vieš, že máš meniny?

Obrázok (25)

 

 

Tak toto sa ma spýtala včera  /29.01./ vnučka Emka.

Emka, nepleť si pojmy. Ty máš 30. meniny a ja 31. Narodeniny.

Ale, babka, naozaj. Pozri sa!

A tak som pozrela. A skutočne. Emil, Emilián, Emiliána. Mám 2 kalendáre, ale len v jednom sú všetky tri mená. Akože ja si na oslavy veľmi nepotrpím, ale toto asi trochu skomplikovalo situáciu mojim vnúčatám, pretože oni radi vinšujú. Som síce Emiliána, no vždy som oslavovala na Emíliu – aby som nebola ukrátená o meniny, keď som ich nemala podľa kalendára. Ešte šťastie, že to pripadá na deň mojich narodenín, zvezie sa to pri jednom.

Keď sa niekomu predstavím po prvý raz, neraz sa stretnem s tým, že „aké krásne meno“. No ja som to nikdy tak necítila. Veľmi mi to meno komplikovalo život ako decku. Od prvého ročníka ZDŠ. Bola vtedy iná doba, všetky deti mali „klasické“ mená, len ja také iné. A učiteľ, ktorý ma mal podporiť v tom, aby sa mi deti nesmiali, sa pridal k nim. Že čo je to za meno, keď ani v kalendári nieje. Vtedy /pred 60 rokmi/ sa mohli dávať deťom mená, ktoré boli v zozname mien. Ja som vždy rodičom vyčítala, prečo mi dali také meno, že sa mi všetci smejú. Raz ma otec zobral na vtedy Miestny národný výbor a v takej, pre mňa obrovskej, knihe mi nalistoval meno Emiliána. Takže také meno existovalo. No ale mala som všade vysvetľovať, že v takej knihe to meno napísané je? A tak som bola na ZDŠ Emília. Zmenilo sa to až v prvom ročníku na strednej škole, kde som musela predložiť rodný list. Vtedy mi učiteľ vysvetlil, že si musím na doklady písať tak, ako mám v rodnom liste. Že vlastne ani tie vysvedčenia zo ZDŠ niesú moje. A odvtedy som Emiliána.

Niekoľko ľudí sa ma pýtalo, odkiaľ to meno pochádza. Nevedela som. Vždy som povedala, že po otcovi. Otcov brat bol Ján, sestra Emília a otec Emilián. Pekne skombinované.

Keď som sa naučila trošku robiť s počítačom, viac krát som sa snažila vygoogliť svoje meno,  no google mi vždy ukázal iba Emiliána Torrini. A Emiliána Beňová. Nič viac. Nič o pôvode. Tak som pôvod môjho krstného mena prestala riešiť. Až teraz, keď sa objavilo v kalendári, už sa mi podarilo aj vygoogliť  pôvod. Emilián pochádza z latinského Aemilianus –„ patriaci rodu Aemilianovcov“ a emiliána je jeho ženská verzia.  Tak, už som zas múdrejšia. Snažila som sa nájsť aj konkrétne osoby – nositeľov tohto mena, no našla som iba mužskú podobu a v ženskej verzii iba spomínanú Torrini.

Ale problém ostáva. Kedy budem vlastne oslavovať? Asi od rodiny príjmem gratulácie spoločne v deň narodenín a zároveň s vnučkou Emkou to aj oslávime, tá má meniny 30.01. A čo mi vlastne bráni v tom, aby som neoslavovala aj na Emíliu?

Na záver ešte dodám že teraz by v našej rodine bolo viac oslávencov, keby rodičia žili. Mama a vnučka Ema, otec Emilián,  ja Emiliána a ešte narodeniny. Vnuk Jurko kedysi závidel, že Emka oslavuje so mnou naraz a on sám. Tak som ho utešovala, že on na svoje narodeniny dostane oveľa viac darčekov naraz  ako Emka. Narodil sa 6.12.

 


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 32

Prosba o finančnú pomoc pre babku s 2 vnúčatami

Invalidná dôchodkyňa s 2 vnúčatami prosí dobrých ľudí o finančnú pomoc na preklenutie nepriaznivej finančnej situácie

Podporiť výzvu

Image 72

Prosím o finančnú pomoc pre osamelú matku s dcérou

Prosím o finančnú pomoc na kúpu strojčeka na zúbky pre 11 - ročnú dcérku, na zakúpenie školských pomôcok a na zlepšenie životnej úrovne

Podporiť výzvu

Image 48

Chceme pomôcť Damianovi a Martinovi

Zbierka fin.prostriedkov a info pre Damiana a Martina, ktorym diagnostikovali Wilsonovu chorobu s vážnym poškodením orgánov.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre ZTP syna

Pekný deň želám všetkým dobrým ľuďom. S veľkou hanbou a pokorou by som touto cestou požiadala o pomoc finančnú alebo potravinovú, či akúkoľvek inú pomoc. Budeme Vám so synom veľmi vďačný.

Podporiť výzvu

Image 30

Pomoc pre malú Lenku

Lenka sa narodila s detskou mozgovou obrnou, krivou chrbticou, poškodeným zrakom a inými chorobami.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu