Ďakujeme

O pár dní bude tomu rok, čo mám výzvu na tomto portáli. Skôr, než som zaslala žiadosť o uverejnenie výzvy, dlho som o tom premýšľala a zvažovala. Mala som obavy, že ma bude ohovárať okolie. Ale nakoniec som sa rozhodla, že to risknem. Ak som dokázala prežiť obdobie, keď dcéra jednoducho odišla z domu bez detí, keď som dokázala na dcéru podať trestné oznámenie pre neplatenie výživného, keď som sa naučila ľuďom vysvetľovať, načo u nás boli policajti, keď ju hľadali… A som rada, že som sa tak rozhodla.

Ďakujem za všetky finančné príspevky. Ďakujem za možnosť zoznámiť sa s viacerými príbehmi, ľuďmi odkázanými na pomoc a v neposlednom rade aj za zaujímavé  články v blogu, ktoré  rada čítam.

Ako som spomenula, mala som obavy, ako bude reagovať okolie. Bývam totiž v malej dedinke, kde každý každého pozná. A býva zvykom, že ľudia závidia niekomu aj nos medzi očami. A ohovárajú. Ale na to som si už zvykla. Keď sa mojej výzve zo začiatku veľmi darilo, dostala som raz otázku, či ma ľudia neohovárajú, nezávidia. Moja odpoveď bola, že kto chce ohovárať, dôvod si nájde. A do očí mi to nepovie, takže neviem. No to, čo som sa dozvedela asi pred mesiacom, ma trochu zaskočilo. Možno takých názorov je viac, ale od blízkej rodiny by som to čakala najmenej. Od ľudí, ktorým otec vďaka straníckym funkciám vystielal cestičku, ktorým zabezpečil veľmi dobré zamestnanie atď. Že využívam deti na zviditeľnenie a že len stonem a čo mi vlastne chýba… Každému, kto má takýto názor, odkazujem, nech skúsi aspoň pol roka žiť s dvomi malými deťmi z 260 € a z toho splácať 230 € dlhy, ktoré narobila dcéra. Ja som z tohto príjmu žila asi 1,5 roka. Samozrejme, že som využívala ďaľsie a ďaľšie úvery. Nebyť skutočnosti, že s nami žije aj syn – tiež ZŤP s neveľkým príjmom a nebyť mojej sestry, neviem ako by som to zvládla.

V súčasnosti som tiež veľmi zadĺžená, skoro celý dôchodok ide na splátky, ale už mi dcéra na deti posiela, takže sa nám dýcha lepšie. Podarilo sa nám z pôžičky svojpomocne opraviť strechu a zatekajúcu terasu a tiež máme novú fasádu. Dom má viac ako 50 rokov, napr. sokel nikdy nebol spravený. Omietka vlhla, opadávala. K tomu zatekajúca strecha… Možno si tiež niekto povie, že neviem, čo s peniazmi… Ale ak sa o dom nebudeme starať, o desať rokov oprava bude oveľa náročnejšia. Dobre si premyslím do čoho dám peniaze. Nechodím ku kozmetičke, kaderníčke, neporiadam žúry,nekupujem “parády”. Ale deti  doteraz boli na všetkých výletoch, plaveckých výcvikoch či iných akciách poriadaných škôlkou či školou.

V lete som bola s deťmi vo Švajčiarsku na návšteve u mamy. Spiatočná cesta ma stála 130 €. Nešla som tam kvôli sebe. Neviete si predstaviť radosť detí, že mohli ísť za mamou. Vedia o mame pravdu, aj keď s detailami sme ich nezaťažovali. Ale je to predsa mama, sú radi, že sú s ňou v kontakte. A už mi nekladú otázky, že prečo všetky deti majú mamu aj tatu a oni nie. Majú mamu, ale je ďaleko.

Ešte by som Vás rada oboznámila s tým, ako som natrafila na sponzora na kuchynskú linku. V regionálnych novinách som čítala rozhovor so starostom obce Dohňany , Ing. Panáčkom. Je zároveň poslancom Trenč. samosprávneho kraja a od posledných volieb aj poslancom NR SR. V článku sa vyjadril, že žiadnej z funkcií sa nevzdá, ale že jeden plat bude venovať na charitu. Dlho som neváhala a napísala som mu mail, kde som ho žiadala o príspevok na moju výzvu. Opísala som mu situáciu, že by som rada čím skôr splatila pôžičky, kým nebudú splatené, nemám šancu niečo našetriť, že by som potrebovala umývačku riadu, ale ju nemám kde dať, že máme starú linku, ktorú prerábal syn pred 15 rokmi zo starej linky a že sa pomaly rozpadá…

Asi po 3 dňoch mi prišiel od neho mail, či by sme sa mohli stretnúť, že má predstavu, ako by mi mohol pomôcť. A dal mi návrh. Že  mi dá spraviť linku. Ak si navrhnem drahú, tak si doplatím. Samozrejme som vyberala z tých lacnejších materiálov, dvierka obyčajné, hladké. Nepotrebujem parádu, ale funkčnosť. Keďže máme kuchyňu veľkú a rada a veľa pečiem – hlavne torty, pri ktorých potrebujem veľa priestoru, chcela som  veľkú  linku, aj pracovný pult. Museli sme prerábať prívod vody aj odpad, kuchyňa bola rozbúraná, preto sme prerobili aj elektroinštaláciu. Staré hliníkové vedenie sme nahradili za nové, medené. Na tieto svojpomocné práce som použila peniaze, ktoré som vyhrala v súťaži na tomto portáli. Po nainštalovaní linky som Ing. Panáčka pozvala si ju pozrieť a podpísali sme riadnu darovaciu zmluvu. Z iných zdrojov som sa dozvedla, že už pomohol na viacerých miestach a o pomoc ho žiadajú ďaľší… Od neho som sa dozvedela, že som mala šťastie, že som sa ozvala hneď, že teraz už by mi to nesľúbil, už má veľa žiadostí.

Aj vďaka tejto výzve  som dostala veľa obnoseného oblečenie pre deti. Keďže niečo im aj prešijem zo starého, niečo dostanú na sviatky, majú oblečenia dosť, nenosia jedno a to isté, ostáva zachované. Aj to bol dôvod, prečo som jednej pani, čo tu má výzvu, ponúkla pre deti oblečenie. Ani mi neodpovedala. Preto by som aj touto cestou chcela ponúknuť obnosené šatstvo (tričká, nohavice, bundy) pre chlapca aj dievča do 10 rokov.

Do Nového roku prajem portálu ľudia ľuďom veľa sponzorov, veľa spokojných príjemcov a naplnených výziev.

Príjemcom želám, aby sa im darilo . Zdravie, spokojnosť, aby im peniažky pribúdali. A hlavne aby sa postihnutým deťom podarilo dostať na rehabilitačné pobyty a aby im tieto pomohli.

Ďakujeme

 


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 15

Aby moje vnúčatá mali detstvo ako iné deti a nezdedili dlhy

Dobrý deň, som 58 ročná rozvedená inv. dôchodkyňa, mám v náhradnej starostlivosti 9 a 7 ročné vnúčatá a som veľmi zadĺžená.Žijeme v starom zdedenom rodinnom dome, ktorý potrebuje opravu.

Podporiť výzvu

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu