Harmonický domov pomocou prírody

“Permakultúre sa venujem celý svoj život a zistila som, že 

VŠETKY RIEŠENIA PROBLÉMOV SÚ LEN OTÁZKOU SPRÁVNEHO DIZAJNU”

Patricia Černáková

 

Permakultúra a dizajn, na nej založený, nám ľuďom umožňuje konečne zladiť svoje túžby po harmonickom, zdravom a plnohodnotnom živote s možnosťami krajiny, pričom dokážeme efektívne využiť zdroje, ktoré sa okolo nás nachádzajú bez toho, aby sme museli prírodu devastovať, zvieratá trápiť a rastliny nútiť žiť v umelých podmienkach.

 

Permakultúra je úspešný prístup k navrhovaniu vysoko produktívnych trvalo udržateľných záhrad, balkónov, ovocných sadov, parkov, lesov či fariem, ale aj celých ľudských usadlostí, obcí, sídlisk a miest. Jej dizajny už boli otestované na všetkých kontinentoch a vo všetkých typoch klimatických podmienok a kultúr, a dajú sa aplikovať na všetky sféry ľudskej činnosti.

Permakultúrny dizajn využíva vlastnosti prírodných ekosystémov/sukcesia, kolobeh živín, bezodpadové hospodárenie, hospodárenie s vodou a pod./ spolu s modernými alternatívnymi technológiami a starými osvedčenými zručnosťamia a  technikami na to, aby vytvoril harmonický ľudský systém domu a pozemkov, ktorý sa dokáže dynamicky prispôsobovať zmenám prostredia, dokáže maximálne efektívne využívať danosti prostredia a možnosti lokálnych zdrojov na to, aby človek žil v zdravom, čistom a krásnom prostredí, ktoré sa v čase  približuje sebestačnosti a trvalo udržateľnému životu, neustále sa zdokonaľuje, vylepšuje a stabilizuje.
AUTOR: Ing. Patricia Černáková, DPD. – diplomovaná permakultúrna dizajnérka

Permakultúra CS podporuje výzvy

Image 2

Podpor permakultúru na Slovensku

Pomôž vzájomne prepájať ľudí a organizácie, šíriť myšlienky permakultúry smerom k verejnosti, vymieňať si skúsenosti, rady a nové inšpirácie...

Podporiť výzvu

Image 1

Pomôžte nám zorganizovať permakultúrny festival

Permakultúra SK je organizácia prepájajúca ľudí, ktorí sa profesionálne alebo len tak ľudsky každodenne zaujímajú o permakultúru a jej uplatnenie v živote a rôznych jeho oblastiach (záhradníctvo, poľnohospodárstvo, architektúra, lesníctvo, managment vody, odpadov, krajiny, ekonomika, sociálne otázky).

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu