Keď nemôže ísť Mohamed k hore…

Včera večer cestou z práce som zažila neobyčajnú vec. Pre niekoho možno čudnú, vtipnú, veselú… Aj mne sa zlepšila nálada a musím povedať, že som na uja myslela ešte dlho dlho večer.

Bývam v Bratislave. Z aj do práce chodím pešo, mám to kúsok. Večer si kráčam ulicou a zrazu som zazrela niečo „divné“. Niečo neobyčajné a veľmi vtipné. Pán – asi tak päťdesiatnik – na bežkách. Veru áno, dobre čítate. Lyžiar v meste! :)

Štrádoval si to ulicou po tráve medzi chodníkom a cestou, kde sa držal sneh a nebol solený. Ujo vystrojený ako pravý lyžiar, čo nepochybne aj bol. A bol ešte veľký salámista. Ľudia si ho obzerali, uškŕňali sa, ukazovali naňho. A on? Očividne nevnímal svet, okolie mu bolo ukradnuté. Sústredil sa na to, že je sneh a že má na nohách bežky, že sa môže venovať svojej záľube…  že je v nebi! Radosť z neho priam sršala.

A moje myšlienky sa rozbehli. Predstavovala som si, čo ho viedlo k tejto bláznivej lyžovačke. A vydumala som asi toto: týždeň pred Vianocami, keď sa všade robia uzávierky, doháňajú resty a finišuje sa v každej práci, asi ťažko ktokoľvek dostane dovolenku.  Lenže sneh už napadol a jeho ako pravého lyžiara sneh láka, vábi, mámi….. asi ako keď nám knihomoľom výjde nová kniha od obľúbeného autora, alebo keď kávičkárom otvoria nový obchod s tými najlepšími značkami kávy…  Jednoducho, nedá sa odolať. Alebo ho možno vystrašila predpoveď počasia na najbližšie dni, keď nám tu hlásia cez deň plusové teploty a dážď. Možno si spomenul na minuloročné Vianoce na blate a to rozhodlo. Neviem. Každopádne ale okrem seba spravil radosť a dobrú náladu ešte minimálne jednému človeku, ktorý ho stretol. Mne!

Najviac sa mi páčilo, ako celú situáciu poňal. Mohol byť doma, pestovať si depku a frflať, že o Tatrách, Liptove či Pezinskej Babe môže kvôli práci len snívať. Ale on si radšej urobil radosť a hory si priviedol do Bratislavy. A nechýbali mu ani kopce, veď bol na Dlháčoch!


Daniela Lališová podporuje výzvy

Image 100

Potrebujeme špeciálny kočík pre nášho Tomáška (Otto Bock, model Kimba Spring)

Sme mladá rodina s dvoma detičkami, 4ročnou Simonkou a 2ročným Tomáškom. Bohužiaľ, Tomáškovi diagnostikovali ojedinelú chorobu PMD. Ešte nedokáže sám sedieť a udržať pevne hlavičku. Nikto nám nevie povedať, ako sa bude jeho zdravotný stav vyvíjať, my však nestrácame nádej a robíme všetko pre to, aby dostal šancu na normálny život. Donedávna sme sa starali aj o ťažko chorého otecka (bohužial uz zomrel), táto starostlivoťt si vyžadovala veľa pozornosti a financií. Rovnako je to s Tomáškom, ktorému chceme zabezpečiť všetko, čo k životu a nádeji na "normálny" život potrebuje. Na všetko je potrebný nadmerný obnos financií, ktorý nemáme. Preto vás veľmi pekne prosíme o pomoc!

Podporiť výzvu

Image 68

RODIC ZTP-SLUCHOVO SO SYNOM ., prosim pomozte nam ,

FINANCNA PODPORA NA KUPU -OKULIARE + SKLA, NOVY NACUVACI APARAT -POMOCKA NA POCUVANIE TV CEZ PRISTROJ , + MOBIL PRE NEDOSLYCHAVY TAZKEHO STUPNA -SMS , ZARIADENIA DO IZBY , potrebujeme i aut.pracku , OPERACIA ZRAKU A NA PREZITIE VIANOC -2012, - ZHRUBA VSETKO 3.000 EUR

Podporiť výzvu

Image 77

Vianočný dar: spoločenské hry pre decká v Zaježovskej malotriedke

Zaježovská škola je jednou z najmenších škôl na Slovensku. Dnes má celá škola deväť žiakov. Už ste nám raz pomohli cez portál Ludialudom.sk vyzbierať peniaze na pec, čo nám nesmierne pomohlo. Radi by sme vás teraz požiadali o príspevok 150€ na rozumné spoločenské hry, ktoré si z rozpočtu školy nemôžeme dovoliť, lebo sme radi, že máme na plat pani učiteľky a učebné pomôcky.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 100

Sami si už navaríme, sami si už upečieme

Prostredníctvom projektu „Sami si už navaríme, sami si už upečieme“ chceme pomôcť Komunitnému centru Romano Jila (v preklade Cigánske srdce), ktoré sa venuje ľuďom – rodinám zo sociálne znevýhodneného prostredia, prevažne Rómom. Ide o pomoc v podobe elektrického sporáka, ktorý poslúži 2300 ľuďom, vďaka ktorému sa stanú samostatnejšími a sebestačnejšími.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu