Malí veľkí hrdinovia, ktorí konajú dobro – Detský čin roka 2017

oceneni

17. ročník projektu sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky pána Andreja Kisku a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

 

Projekt Detský čin roka každý rok dokazuje, že deti sú schopné urobiť veľké veci. Deti vedia, čo hľadajú a s naliehavosťou im vlastnou, dospelých na to upozorňujú. S vierou v dobro pomáhajú známym i neznámym, všímajú si svoje okolie, premýšľajú ako spraviť všedné dni radostnejšími. Tešia sa, že pomohli najbližším alebo aj cudzím ľuďom, či bezdomovcom. Prírodu vidia v očiach zatúlanej mačky i opusteného psíka, nezatvárajú oči nad hromadou odpadkov pri rieke alebo v prostredí, kde žijú.  Na svet sa pozerajú inak ako dospelí. Deti presviedčajú iné deti, dospelých i celú spoločnosť o tom, že konanie dobrých skutkov je realita, ktorú môžeme žiť.

35 nominovaných príbehov

Výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka  vybrali  35 nominácii zo skutkov, ktoré vykonali detí i kolektívy zo 100 slovenských škôl a to v týchto kategóriách : Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Detská porota

V októbri OZ Detský čin roka zaslalo do približne 2 200 škôl na Slovensku pedagogický materiál s nominovanymi skutkami.

Vybrané príbehy detí čítali deti s učiteľmi na hodinách etickej výchovy, slovenskeho jazyka či v školskom klube a rozprávali sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú. Deti dávali hlasy skutkom, ktoré považovali za najcennejšie. «Deti majú svoje vlastné kritéria, vnímajú skutky prostredníctvom svojej skúsenosti, ktorá odráža ich obavy a starchy, ale predovšetkým ich vieru v dobro a nádej pre lepši svet. Deti sú tak pozitívnym vzorom pre iné deti a ich skutočné príbehy sú silným posolstvom o tom, že spolupatričnosť a pomoc iným má význam,” dodáva k detskej porote štatutárka o.z. Detský čin roka, Saša Broadhurst- Petrovická.

46 720 detí zo 774 slovenských škôl rozhodlo, ktoré skutky získali ocenenie v jednotlivých kategóriách.

Detské príbehy oslovujú i verejnosť:

Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk

V spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk realizuje Detský čin roka, o.z. už 5 rokov  on-line anketu pre dospelých. “Reálne príbehy detí o dobre vedia mimoriadne silno inšpirovať aj dospelých. Svedčí o tom i pozoruhodný záujem verejnosti, v tomto ročníku získali jednotlivé detské skutky spolu takmer 50-tisíc hlasov a 6000 zdieľaní na Facebooku, “ uvádza Elena Šingliarová, riaditeľka darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk. “Online anketu vnímame tiež ako cestu, ktorou môžeme ľudí scitlivieť k témam, aké projekt prináša. Zároveň je to prejavenie rešpektu a akceptácie detí zo strany verejnosti, “ dodala Šingliarová. Ocenenie získala 7 – ročná Kristínka Liptáková, ktorá napriek svojmu zrakovému postihnutiu, pomáha všetkým okolo seba a pre mnohých je svojím entuziazmom silnou inšpiráciou. Ako o nej povedala Jana Kadášová, jej pani učiteľka: “Zdraví ľudia vidia očami, ale naša Kristínka vidí srdcom.” Cenu ĽudiaĽuďom, víkendový pobyt pre Kristínku a jej rodinu, venoval Village resort Hanuliak.

Kristínka

Zoznam všetkých ocenených v 17. ročníku Detský čin roka:

Kategória: Záchrana života

Anna Bondarenko
ZŠ Wolkerova 10, Bardejov
Ocenenie za privolanie pomoci k mame, ktorá odpadla

Kategória: Pomoc v rodine

Michaela Surdeníková
ZŠ Centrálna 464, Svidník
Ocenenie za pomoc rodičom s ťažko chorým bračekom

Kategória: Pomoc rovesníkom

Alan Michálek
ZŠ Školská 235/10, Považská Bystrica
Ocenenie za pomoc uzimenému a stratenému dieťaťu

Kategória: Pomoc prírode

Sofia Bardoňová
ZŠ s MŠ Ulica 1. mája 3, Báhoň
Ocenenie za záchranu malého bieleho psíka

Kategória: Pomoc ľuďom

Katarína Viziová
ZŠ Zlatá 2, Rožňava
Ocenenie za obetavú starostlivosť o susedku – babku Katku

Kategória: Pomoc ľuďom

Kolektív žiakov
Katolícka ZŠ s MŠ A. Bernoláka, Tomášikova 1, Martin
Ocenenie za pomoc bývalému spolužiakovi

Kategória: Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin

Matej Puliš
ZŠ Školská 49, Žilina – Závodie
Ocenenie za hľadanie stratenej malej sesternice

Kategória: Cena ĽudiaĽuďom.sk

Kristína Liptáková
ZŠ s MŠ Stará Bystrica č. 680
Ocenenie za citlivé vnímanie okolia a pomoc ľudom

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu