Papier veľa znesie

Ležím v nemocnici. Niekoľko týždňov bojujem s chorobami aj systémom. No snažím sa aspoň urýchliť to, čo je v mojej kompetencii. A tak sa ešte z lôžka objednávam na vyšetrenie, ktoré je potrebné.  Odosielajú ma naň lekári.

„Najbližší termín je o tri týždne,“ oznamuje mi sestrička cez telefón.

„Ak nie je možný skorší, tak ma prosím zapíšte,“ odpovedám.

„Tak o 11.30. A u nás sa platí desať eur,“ ešte dodáva a vzápätí pokladá slúchadlo.

Nič nejde ľahko. Ani  v nemocnici, ani o tri týždne neskôr.

V čakárni sedím desať minút vopred. Som rada, že môj time manažment nezlyhal. Dôvodov by mohlo byť viac. Doobeda som totiž musela stihnúť jedno  vyšetrenie a dve podania liečby. Každé z vymenovaných v inej nemocnici. „Fofry“ to boli poriadne.

„Na ktorú hodinu ste prosím objednaní?,“ pýtam sa dvoch mojich spolučakateľov na vyšetrenie, aby som zistila, či v ambulancii nemajú časový sklz.

„Ja som na pol jedenástu,“ odpovedá postaršia žena. „Ja na dvanástu,“ dodáva muž.

O chvíľu sa otvoria dvere na ambulancii a sestrička vyzýva, aby vošiel ten, kto je objednaný na pol dvanástu. Kým som vložila ruky do úchytov bariel a uchopila kabelku s bundou, dnu vošla postaršia pani.  „Fasa,“ búrim sa zatiaľ len vo vlastnom vnútri.

Sestrička si zapísala potrebné údaje, vybrala kartu z kartotéky a usadila ma na stoličke poblíž nej. Medzi tým vybavila niekoľko telefonátov a aj pacientov, ktorí prišli na injekcie. Z času na čas som spoza zatvorených lekárskych dverí  počula hlas postaršej ženy, čo ma predbehla. Sestrička len pokrútila hlavou. Potom na chvíľu odbehla.

„Ešte nevyšla?“ pýta sa po uplynutí ďalších 25 minút.

Dvanásť desať. Viem to presne. Hodiny v ambulancii sú situované celkom uprostred miestnosti. Dobre som na ne videla. Vchádzam k doktorke.

Vnútri prebiehalo všetko štandardne. Až na záver. Ten sa však nepáčil iba mne.

„Ešte si prosím desať eur,“ vyzvala ma sestrička skôr, než mi lekárka podala do rúk vypísaný nález.

Nezaskočila ma suma, napokon, vedela som o nej už vopred. Nahneval ma však dôvod, pre ktorý som poplatok musela uhradiť.

„Za predčasný termín“, stálo na pokladničnom lístku.

Doteraz som si totiž myslela, že poplatok je za administratívne služby. Tak, ako vo väčšine iných ambulancií.

„Predčasný?“ pýtam sa prekvapene.

„Veď som čakala tri týždne a dnes som vošla do ambulancie o 40 minút neskôr,“ dávam najavo svoje rozhorčenie.

„Tak ste mala prísť ráno o šiestej a zapísať sa,“ kontruje mi sestrička.

O možnosti prísť ráno, aj keď o šiestej, som doposiaľ nevedela. Nikto ma neinformoval! Automaticky mi bol oznámený termín s objednaním o tri týždne! Keby som to vedela, sama by som zvážila, ktorý variant je pre mňa prijateľnejší. Sama by som si zodpovedala za svoje rozhodnutie. Bol by to môj výber.

Lekársky nález som do rúk dostala až po zaplatení.

Cestu z vyšetrenia som mala dlhú. Na uvažovanie.

O tom, kam smeruje naše bezplatné zdravotníctvo. A garancie, ktoré sľubuje štát. O poplatkoch a doplatkoch. Lebo všetko sa dá vydržať istý čas.

V nemocniciach som denne. Absolvujem vyšetrenia i liečby. Špeciálne. Kombinované. Len čiastočne hradené poisťovňou. Za uplynulých tridsať dní som na svoje zdravie prispela sumou 532,70€.

A dnes k tomu ďalších desať eur. Minule si v inej ambulancii pýtali päť. V ďalšej sedem. Ako administratívny poplatok. Alebo akýkoľvek poplatok. Papier veľa znesie.

A asi aj človek.

Ak chce žiť.

…zajtra sa objednávam na ďalšiu operáciu.


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 5

Prosba o finančnú pomoc na doplatenie liečebného pobytu.

Mal som možnosť žiť zdravý život, kde som veľa vecí nevidel. Zdravý človek má veľa prianí, ale chorý len jedno byť ZDRAVÝ. Vidím krásu ľudí nie v ich vonkajšom obale ale v duši, v srdci a v mysli. Mám sa Bohu poďakovať za úraz? Áno Bože ďakujem, pomohol si mi vážiť si to čo nejde len tak darovať,kúpiť či vyhrabať. Je to niečo čo verím že sa bude zlepšovať,zdravíčko chcem ťa mať.Ale skúste mi dať tú nadej že na nožičkách budem ešte niekedy tancovať.

Podporiť výzvu

Image 53

Nelka je diabetička, prosím pomôžte nám zakúpiť senzor (kontinuálny monitor) na meranie glukózy v krvi.

Sme obyčajná rodinka s roztolmilým 3 ročným slniečkom Nelinkou, máme iba jednu starosť- diabetes.Meriame si glykémiu(hladinu cukru v krvi) 8x denne, picháme si inzulín, vážime jedlo, strážime čas kedy papkáme. Aby sme nemuseli naše pršteky stále pichať a tak zisťovať akú máme "glyčku" veľmi by nám pomohol senzor, ktorý sa aplikuje malou ihličkou pod kožu a nepretržite každých 15minút nám glykémiu zmeria a ukáže na monitore prijímača. Je to úžasná vec,pretože tak sa nám nestane že dcérke klesne hladina cukru tak nízko, že to vážne ohrozí jej zdravie (tzv. hypoglykémia- upadnutie do bezvedomia) avšak je veľmi finančne náročná. Zakúpenie senzora stojí cca 1000eur a každé 3-4 dni je potrebné vymeniť "náplň" do senzora, ktorá stojí 40eur. Nie je v našich silách zabezpečiť jej takúto starostlivosť, čo nás veľmi mrzí a preto sa obraciame aj iným smerom, smerom k Vám.Ďakujeme!!!

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu