Rytmus je v každom z nás

bubny1

V nasledujúcom blogu by sme vám radi predstavili Etnobubnovú školu Rytmiku, ktorá vystúpi ako súčasť programu na Vianociach v lete.

Už samotný názov tak trochu napovedá, čomu sa Rytmika venuje. Etnobubnová školá Rytmika vznikla ako projekt OZ Zvuky cez ruky v roku 2004. Jej cieľom je prinášať bubnovanie ako znovuobjavený trend rôznym skupinám, školám, pracovným tímom.

Takáto činnosť si vyžaduje aj šírenie osvety, vzdelávanie verejnosti. Bubnovanie totiž rozhodne nepatrí medzi mainstreamový fenomén a každý si pod tým slovíčkom predstaví čosi iné. Niekto „skupinu hippisákov“, iný zas komunitu prisťahovalcov žijúcich v Európe. Ďalší si zaspomína na dovolenku v Egypte a perkusionistov doprevádzajúcich vystúpenie brušnej tanečnice.

Rytmika umožňuje rôznym cieľovým skupinám oboznámiť sa s bubnovaním, pochopiť jeho zmysel a význam, vyskúšať si pozitívny efekt tejto činnosti sám na sebe.

Pre každú cieľovú skupinu majú lektori pripravený vzdelávací program, ktorý však obmieňajú a prispôsobujú potrebám skupiny.

Pre najmenšie deti, škôlkarov a predškoláčikov sa kurzy zameriavajú hlavne na rozvoj jemnej a hrubej motoriky, vnímania rytmu, budovanie sociálnych väzieb medzi deťmi. Deje sa tak prostredníctvom interaktívnych rytmických hier, príbehov, cvičení a piesní. Na školách, v komunitných či materských centrách organizuje bubnovačky, workshopy, ale aj koncerty „Rytmy sveta“.

Ďalšou osobitou skupinou ľudí, ktorej sa Rytmika venuje, sú firmy. Bubnovanie je osvedčený nástroj team buildingu. Skupinové bubnovanie upevňuje tímového ducha, vytvára pocit súdržnosti. Prítomní nemusia byť žiadni profesionáli. Bubnovanie je určené aj pre úplných laikov. Práve v tom spočíva sila bubnovania – nikto nezostáva „z kruhu von“.

V neposlednom rade sa Rytmika zameriava na širokú verejnosť. Organizuje kurzy, bubnovačky, vystúpenia. Účastníci kurzov sa oboznamujú s hudobnými nástrojmi djembe, cajon, congas, bongas, perkusie, ale aj samotné telo sa pre nich stáva hudobným nástrojom.

Pozitívnych účinkov bubnovania je nespočetne veľa. Každý sa bubnovaním naučí to, čo najviac potrebuje, čo mu najviac chýba.

Pokiaľ ste z tých, ktorí s hudbou nemôžu mať nič „dočinenia“, jednoducho im ten dar príroda nenadelila, rýchlo zistíte, ako ste sa celé roky mýlili. Bubnovanie umožňuje porozumieť,  že hudba je tu pre všetkých. Každý môže a aj dokáže tancovať, spievať, hrať.  Hudba, ktorej základný prvok je rytmus, nevyžaduje nič, čo by nebolo súčasťou nás samých. Tlkot srdca, chôdza, ľudský dych… všetko sa deje rytmicky, stačí sa stíšiť, započúvať.

Ak je pre vás kameňom úrazu práve ono „stíšenie sa“, bubnovanie sa stane cvičením, ako sa to naučiť. Vnútorná sústredenosť je totiž nevyhnutný predpoklad udržania rytmu. Kedykoľvek vám myseľ ubehne k nezaplatenej faktúre či premýšľaniu o zajtrajších úlohách, vybočíte z rytmu, čím ovplyvníte hráčov vôkol vás.

Bubon je ukazovateľom vnútorného napätia, stresu. V prípade, že hráte neuvoľnený, vaše  prsty, dlane, ruky to hneď pocítia. Úder na bubon sa stáva bolestivý. Bubon je pomocník, ktorý vás informuje o napätí vo vašom tele, bubnovanie zas metódou, ako ho cielene odstrániť.

Inou stránkou bubnovania je nahliadnutie do vlastného vnútra. Počas hrania budete čeliť rôznorodým myšlienkam. „Čo keď niečo pokazím? Čo keď to nezahrám správne? Prečo obyčajné bum-ta-ta je tak ťažké?“ Človek si zrazu uvedomí, ako vážne berie niektoré veci. Že obyčajnú detskú hru dokáže nafúknuť a skaziť si tak radosť, ktorú by mu inak mohla prinášať…

Ale nebojte sa. Zábavu a radosť vám určite nikto nepokazí na Vianociach v lete. Príďte sa uvoľniť za doprovodu rytmov, príďte objaviť rytmus v sebe. Či máte tridsať alebo osemdesiat, jedno alebo päť detí, či ste profesionálny hudobník alebo ste hudobný nástroj nikdy nedržali v ruke, všetci ste vítaní. Bubnový workshop s Rytmikou začína o 14:30 hod.

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu