Schovaní – neschovaní, idem!

Kedysi, pred pár rokmi, som sa vyrovnávala s tým, že už zdravá pravdepodobne nikdy nebudem. Že už nikdy nič nebude ako predtým. Že barly, vozík, či iné zdravotné pomôcky zostanú mojou súčasťou. Že mám hendikep.

Okrem iného som zašla na Mestský úrad so žiadosťou o ZŤP parkovacie miesto v ruke. Z dôvodu nemožnosti a neschopnosti prejsť veľa krokov. Vyhoveli mi. „Len“ som si zaplatila za značku tomu príslušnú (s ikonou vozičkára) a vodorovné značenie. Lebo tak to kázalo vtedajšie VZN-ko (všeobecne záväzné nariadenie mesta). Odvtedy som bola „označkovaná“. Verejne.

Poskytla som príležitosť. Mnohým. Na to, aby vo mne potupili to, čo potupené už bolo. Lebo neraz som musela riešiť problémy súvisiace s tým, že na mojom miestne niekto iný neoprávnene parkuje. Len tak. Z rozmaru. Len tak, lebo sa im nechcelo chodiť veľa pešo. Len tak, aby vonku nemrzli viac, než boli schopní uniesť. Len tak, aby nemuseli vyťahovať dáždnik, keď pršalo. Len tak… Som si to miesto nevybavovala. Len som musela. Aj keď som najviac zo všetkého túžila chodiť veľa pešo. Aj keď mi nevadilo v zime vonku mrznúť. Aj keď najmenším problémom bolo vytiahnuť dáždnik z auta, ak pršalo. No ťažké bolo vysvetliť nevysvetliteľné. Ťažko bolo argumentovať niekomu, kto nepotreboval počúvať. A ťažké bolo pochopiť, že niekto závidí, že parkujete o pár metrov bližšie k domu než ostatní.

Darovala som im. To parkovacie miesto. Ale s podmienkou, nech si zoberú aj všetky moje choroby. Lebo jednoduché je zobrať si iba výhody. No stále som bola schovaná.

O pár rokov neskôr som zriadila Tréningové centrum pre hendikepovaných Prístav. Aby ľudia ako ja – s telesným hendikepom – mohli pracovať, realizovať sa. Aby nadobudli pocit, ktorý stratili, keď ich označkovali. Keď začali žiť „druhý“ život. S nálepkou hendikepovaní.

Chodíme medzi ľudí. Pomáhame sebe i druhým. Zapájame sa do projektov, vďaka ktorým robíme život znesiteľnejším. Zvyšujeme kvalitu života. Rodičom s postihnutými deťmi. Osobám v sociálnej a hmotnej núdzi. Učiteľom pracujúcim s integrovanými deťmi. Seniorom, či deťom v krízových strediskách. Iným organizáciám i mnohým jednotlivcom. Všetkým, ktorí o to stoja. A ktorí to potrebujú. Neschovaní. Presne takí sme. Lenže všetko má dve strany.

Stáva sa, že sa obraciame na vás, lebo si nedokážeme zakúpiť fľašu na výrobu šľahačky. Alebo nám chýba skriňa. Lebo musíme vymeniť vešiak, ktorý sa zlomil. Alebo zakúpiť ďalšie poháre, pretože tie súčasné sa porozbíjali. Alebo…

Nájde sa niekto, komu nie sme ľahostajní. Kto nám podá pomocnú ruku, keď padáme. Kto nám pošle na svoje náklady orechy, aby sme pre vás mohli upiecť tie najlepšie orechové rožky či muffiny. Kto nám pošle látky, aby sme pre vás vyrobili tie najkrajšie ozdoby. Kto v kaviarni okrem toho, že zaplatí svoj účet nechá na stole o 15 eur viac so slovami, že to nie je charita, ale zaslúžená odmena a podpora toho, čo pre druhých robíme. Za to, že to robíme dobre. S láskou. Úctou. Pokorou.

Občas nás navštívia známe osobnosti. Politici a poslanci. Populárni ľudia. Umelci. Celebrity. Fotia nás. Robia s nami rozhovory. Kladú nám otázky, na ktoré sa neraz ostýchame odpovedať.

A potom započujete, dozviete sa… Ste svedkom toho, ako vám iní – tí, čo sa neostýchajú – podkopávajú nohy. Strhávajú vám letáky vo výťahu, na otázku „ako sa ide do Prístavu“ odpovedajú ironizujúcim tónom, že nie sú informátori. Kážu vám, aby ste zneužili systém, kým sa dá, lebo keď nastane zmena zákona, už to nebude možné. Aby ste… Zaskočení a v nemom úžase pozerali do tváre a očí človeka, ktorému prekáža, že médiá navštevujú len vašu chránenú dielňu a nie tú ich.

„Schovaní – neschovaní, idem!“ Útočiť. Lebo výhody sa ľahko berú. Lebo závisť asi nemá hranice. Lebo sa to teraz “nosí”. Lebo… No ja sa radšej hrám „Človeče, nehnevaj sa“. Lebo som preto aj niečo urobila.


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 61

Pomoc pre matku s deťmi

Som sama matka s 3 detmi .Najmladší synček má poruchu bunkovej imunity a s tým spojené diagnozy.Týmto by som chcela poprosit o pomoc.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu