Týždeň overovateľov: Všetko, čo ste sa chceli opýtať

symboly

Od pondelka oslavujeme náš prvý týždeň overovateľov, ktorí sú pre fungovanie ĽudiaĽuďom.sk mimoriadne dôležití. Chceme sa im takto poďakovať za všetko, čo za rok a pol fungovania projektu urobili. Mnohí ste sa nás pýtali, ako ich práca funguje, preto sme zosumarizovali najčastejšie otázky a pokúsili sa na ne dať vyčerpávajúce odpovede:

 

Kto sú overovatelia?

Overovatelia sú predovšetkým dobré duše, ktoré sa rozhodli pomáhať cez ĽudiaĽuďom.sk. Sú to jednotlivci, organizácie i samosprávy, ktoré po registrácii a splnení podmienok na našom portáli svojím menom garantujú pravdivosť jednotlivých výziev.

 

Koľko dostáva overovateľ za overenú výzvu?

Nič! Mnohí to robia vo svojom voľnom čase či nad rámec svojich pracovných povinností.

 

Na čo sú dobré overenia?

Portál ĽudiaĽuďom.sk je úplne otvorený, čo znamená, že výzvu si môže poľahky uverejniť ktokoľvek. Neexistuje žiaden orgán, ktorý by rozhodoval o tom, kto si zaslúži mať výzvu na portáli a kto nie. O tom, kto si zaslúži pomoc a komu prispejú, rozhodujú len a len darcovia na základe toho, ktorý príbeh ich oslovil. Orientovať sa im pri tom pomáhajú overenia, pretože ich autori svojím menom garantujú, že text výzvy je skutočne pravdivý, že príjemca existuje a potrebuje pomoc.

 

Ako vyzerá také overenie?

Overenie si môžete všimnúť aj na zozname výziev, kde pri ich názvoch nájdete zelenú ikonku. Nájdete ho aj na stránke každej výzvy, kde si môžete prečítať aj text, ktorý k nemu overovateľ pripojil. Píše v ňom, prečo výzve dôveruje a je tak akýmsi odporučením pre darcov.

 

Kto sa môže stať overovateľom?

V podstate ktokoľvek, kto sa rozhodne pomáhať. Stačí, ak sa zaregistruje na portáli ĽudiaĽuďom.sk, vytvorí si profil overovateľa a ten si validuje podľa priloženého postupu. Validácia možno na prvé počutie znie strašidelne, ide ale o to, že v prípade overovateľa ako prevádzkovateľ portálu garantujeme, že jeho identita na ĽudiaĽuďom.sk je totožná s tou v reálnom svete. Potrebujeme mať o tom dôveryhodný doklad, žiadosť o validáciu preto musí byť overená notárom, matrikou, prípadne podpísaná zaručeným elektronickým podpisom alebo nám ju musí potenciálny overovateľ doručiť osobne.

 

Môže byť overovateľom aj súkromná osoba?

Môže. Overovateľmi na našom portáli sú aj jednotlivci, nájdete medzi nimi novinárov, lekárov, vládneho splnomocnenca Filipa Vagača, miestnych poslancov, osobnosti z tretieho sektora, ale aj dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli pomôcť známym i neznámym.

 

Musí overovateľ overiť výzvu na požiadanie?

Nie. Je to len jeho dobrá vôľa. Mnohí overovatelia overujú len výzvy z určitej oblasti, či už tematickej alebo geografickej. Je na ich rozhodnutí, či vyhovejú príjemcovi a výzvu overia. Ak ale objavia nejaké nezrovnalosti v texte výzvy alebo zistia, že ide o podvod – kontaktujú nás ako prevádzkovateľa a my na základe ich podnetu začneme konať voči autorovi výzvy.

 

Môžete ako prevádzkovateľ prikázať overovateľovi, aby nejakú výzvu overil?

Nie, v žiadnom prípade! Overenie vzniká len na základe vzťahu a komunikácie medzi príjemcom a overovateľom. Prevádzkovateľ portálu ĽudiaĽuďom.sk do procesu overenia nijako nevstupuje.

 

Ak sme na nejakú vašu otázku zabudli, ospravedlňujeme sa a spolu s odpoveďou ju radi pripíšeme k tým predchádzajúcim. Pošlite nám ju na info@ludialudom.sk. Čakáme nielen na vaše otázky, ale aj na akékoľvek tipy a rady, ako zlepšiť náš portál.

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu