VŽDY a VŠADE

Denne sa na internetovej poradni pre mladých IPčko.sk so závažnými problémami zdôverí v priemere 30 mladých ľudí. Riešia rôzne osobnostné problémy a otázky ich budúceho životného smerovania. Píšu o svojich ťažkostiach doma v rodine. O konfliktoch s rodičmi a neraz aj medzi rodičmi. O problémoch vo vzťahoch či už partnerských alebo priateľských. Priznávajú sa so svojimi myšlienkami na smrť, ktoré pramenia z dlhodobých depresií a vnútornej prázdnoty. Odhaľujú svoje trpké spomienky na týranie alebo šikanu. Prezrádzajú nám svoje osobné poklesky, pády, drogové experimenty a alkoholové excesy. Píšu o svojom strachu z priberania, otvárajú témy sexuality, vlastnej identity a sebaprijatia.

Toto všetko ich stojí veľa námahy a prekonávania. Nepriznajú to len tak pred hocikým. Nie sú na to zrovna hrdí. No niekedy je na nich už toho dosť…

V každom treťom chate sa objavujú témy rodinných hádok, nezhôd rodičov, domáceho násilia, ku ktorému sa často pridáva aj alkoholizmus. A tak sa miesto, kde sa majú cítiť bezpečne, stáva zdrojom ich nešťastia a bolesti.

Neustále narastajú problémy mladých s drogami. Len počas letných prázdninových mesiacov sme zaznamenali 12 prípadov, v ktorých užívanie drog a s tým spojené závislosti vážne zasiahli do života nielen daného mladého človeka, ale aj do životov jeho okolia, rodiny či priateľov.

Za 1 mesiac sa najmenej v 6 chatoch objaví téma suicidality a sebapoškodzovania ako prostriedku vyrovnávania sa s problémami. Čoraz viac stúpa percento mladých ľudí, ktorí svoje trápenie a nepokoj redukujú zarezávaním do kože ostrými predmetmi. Stále častejšie narážajú na neschopnosť riešiť situácie inak než samovraždou.

V priebehu jedného dňa napíšu aspoň 5 mladí o svojich pocitoch samoty, vnútornej prázdnoty a smútku. V tomto veku sú zvlásť citliví na reakcie zo svojho okolia. Potrebujú niekam patriť, mať blízkych priateľov a niekoho, komu môžu veriť a spoľahnúť sa naňho.

Nenechajme nikoho samého v jeho najťažších chvíľach.

Dajte mladým šancu, aby sa mali VŽDY na koho obrátiť. A VŠADE tam, kde sa práve nachádzajú.

 

HLASUJTE za IPčko.sk v mobile.

Link na hlasovanie: https://www.ludialudom.sk/vyzvy/1204

 

Link na video k projektu VŽDY a VŠADE – POMOC NA DOSAH: http://www.youtube.com/watch?v=GJDO9RgZTmg

 

Ďakujeme, že nám pomáhate pomáhať.

 

IPčko.sk tím

 

 

 


Marek Madro podporuje výzvy

Image 71

VŽDY a VŠADE – Pomoc na dosah

IPčko.sk je internetový portál, na ktorom pomáhame ľuďom VŽDY, keď sa cítia bezmocne, bezradne, sami, keď nevedia čo ďalej. Chceme však robiť všetko pre to, aby sme vedeli pomáhať aj VŠADE.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu