Zážitok z pomoci

Patrím k tým šťastlivcom, ktorým sa v ťažkej životnej situácii dostalo a dostáva pomoci. Rôznej. Úprimnej, bez zbytočných otázok a v snahe zachovať dekórum a takt a mne dôstojnosť.

Dostalo sa mi pomoci priamej aj nepriamej. Formou modlitby, slovného povzbudenia, “lajku” na môj blog o rakovine, aj daru. Keď ste na dne, ráta sa všetko. Mail od staršej panej, ktorá vám oznámi, že sa za vás s kamarátkami modlí. Aj zachraňujúca pomoc od známych. A je úplne jedno, či sa vyjadrená v číslach končí jednou nulou alebo niekoľkými. Lebo dôležité je, že ľudia stále chcú pomáhať. Aj keď je kríza. Možno na burzách, ale ja som zistila, že kríza človečenstva napriek všetkým hrozným veciam okolo nás, stále nenadobudla obludné rozmery.

Ľudia chcú pomáhať. Nezištne, s upokojením, že veď môžu a nemám si tak brať, že nezvládam, lebo na rakovinu len úsilie rodiny nestačí. Na miesto rakoviny si môžete doplniť hocijakú inú vážnu chorobu, ale aj náhle úmrtie rodiča maloletých detí, dôsledky prírodnej katastrofy, hocičo, čo človeku v krátkom čase rozfláka všetko, čo si roky budoval.

Pretože sa mi pomoci dostalo a poznám veľa podobných prípadov, dovolím si tvrdiť, že v drvivej väčšine je pomoc okrem samotnej pomoci, aj signálom, že sa s vami ešte ráta, že ľuďom za niečo stojíte, že o vás stoja. Úprimne mienená pomoc je nákazlivá. Ľudia, čo sa im dostalo pomoci majú len málokedy taký nedostatok charakteru, aby sa nesnažili pomoc odplatiť. Nie pre to, že sa to očakáva. Lebo pravá pomoc by mal byť bez očakávaní. Skôr pre to, že chcú iným ľuďom sprostredkovať zážitok ponúknutia a prijatia pomoci. Lebo je to zážitok. Napriek tomu, že sa často odohráva v situáciách, ktoré nikomu neželám zažiť.


Jana Shemesh podporuje výzvy

Image 59

Rehabilitácia - šanca pre Lianku naučiť sa chodiť

Naším najväčším snom je vidieť naše slniečko Lianku chodiť a rozprávať ako ostatné detičky a vďaka tomu aj viesť krajší a plnohodnotnejší život. Napriek tomu, že jej osud nedoprial chodiť a komunikovať s nami ako väčšine deťom, je pre nás darom a darom je pre nás každý jej úsmev, každé objatie. Veríme, že každý krok, každá procedúra jej stále viac a viac pomáha priblížiť sa k vytúženému snu.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu