Zdroj našej múdrosti, slávny internet

Čo mi napadne ako prvé, keď niečo neviem? Keď predo mnou stojí slovo, ktorému nerozumiem, meno, ktoré nepoznám, či niečo, čo mi fakt nič nehovorí? Dám to do googlu a hneď je mi to jasnejšie. Myslím, že podobným vzorcom správania sa riadia viacerí a že tento google syndróm je už našou bežnou skúsenosťou.

 

Niekedy je vtipné sledovať, ako sme si my ľudia zvykli na využívanie internetu. Nechcem teraz kritizovať ani očierňovať podobné internetové vymoženosti. Sú veľkým prínosom a obohatením, prispievajú k šíreniu vedomostí a informácií, len v niektorých prípadoch je lepšie negoogliť. Keďže na internete hľadáme všetko od tipov a trikov pre žiarivejší úsmev, najúčinnejších prípravkov na boj s akné, cez to, ako vykynožiť mravce v dome až po hranie sa na doktora a nasadenie si vlastnej liečby. Kde však berieme istotu, či rady a informácie sú ozaj osvedčené, či to, čo platilo u niekoho iného, zaberie aj na mňa. Nie vždy natrafím na odborné články. Namiesto toho nachádzam rôzne fóra, kde síce možno nájdem oporu v ľuďoch, ktorí majú rovnaký problém, ale aj toľko názorov, ktoré mi zrazu diktujú, čo by som mala robiť, v horšom prípade vyčítajú, čo som urobila zle. A keď sa to netýka skúseností s farbou na vlasy či receptov na nedeľný obed, ale drogovej závislosti či depresívnych myšlienok, môže to skončiť oveľa nešťastnejšie.

Hovorím to preto, že sama som sa prichytila pritom, ako do vyhľadávača zadávam heslá, ktoré sú výsledkom mojej bezradnosti a niekedy až výkrikom o pomoc. Je to tak, niekedy je lepšie hľadať pomoc inde, mimo kamarátov, rodičov, keďže nedokážem prekonať vlastnú hanbu a priznať si svoje zlyhanie, pričom sa naoko presviedčam, že chcem získať len objektívnejší pohľad na môj problém.

No ako predísť tomu, aby som nemusela blúdiť po fórach, kde ma ľudia odsudzujú, aby moje meno spolu so všetkým čo ma trápi neviselo na nejakej stránke, kde mi v pár riadkoch odpovie vraj odborník, ktorý mi dá nejakú rýchlu radu? Ako sa poradiť s odborníkom bez toho, že by ma to stálo všetky moje študentské úspory?

 

Vtedy si poviem, aké som mala šťastie, keď som narazila na ipcko.sk.


Michaela Múčková podporuje výzvy

Image 24

ŽIJEME V MODERNEJ DOBE... MY MODERNIZUJEME AJ POMOC DRUHÝM

IPcko.sk je on-line centrum, poskytujúce poradenstvo priamo cez internet (prostredníctvom chatu) mladým ľuďom, ktorí sa nachádzajú v náročnej životnej situácii. Dajte nám možnosť, aby v tom neostali sami. Aj vďaka Vám, môžeme pomôcť tam, kde iní nemajú dosah.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu