Haló, volajú šmejdi!

ID-10055033

Epidémia týchto naničhodných ľudí sa za posledné obdobie poriadne rozmohla. Zrejme asi nejestvuje človek, ktorý by nevedel, o kom je reč. A nejestvuje asi nik, kto by chcel mať s nimi čosi spoločné, alebo by túžil po stretnutí s nimi, pokiaľ to má v hlave v poriadku. Rovnako som na tom aj ja, no nejako mi predsa len skrížili cestu. A to nie som ani na dôchodku a aj zmysly mám vcelku v poriadku :) Zaujímalo by ma však, podľa akých kritérií si ma vytipovala istá pani, ktorá mi zavolala.

Zvoní mi mobil, neznáme číslo. Tie nezvyknem zdvíhať, no niečo mi hovorilo, že mám spraviť výnimku. Keby som to bola tušila, mohla som si tú výnimku odpustiť. Na druhom konci sa mi totiž ozvala milá pani s miernym maďarským prízvukom, ktorá na mňa spustila svoju nacvičenú hitparádu vrúcnych slov, ktoré zaobalila do netradičného pozvania. Celé sa to spočiatku tvárilo ako nejaká otravná telefonická anketa, no spozornela som, keď mi začala hovoriť o zdravotnej prehliadke zdarma. V prvej sekunde som si pomyslela, že moja obvodná lekárka sa asi takto angažuje a chce svojich pacientov upozorniť na preventívne prehliadky. No nesedelo mi tam to slovo zadarmo, tak som pani prerušila: „Veď prehliadku som mala vždy zadarmo cez svoju zdravotnú poisťovňu, tak vcelku nerozumiem.“ Milá pani zostala na pár sekúnd zaskočená, ale potom zaradila ďalšiu výhybku: „Viete, zmerali by sme vám tlak, cukor, cholesterol, aby ste vedeli, či ste zdravá.“ Odrazu sa nebála nominovať do úlohy lekára a do úst si bez problémov brala tvrdenia, ako mi „oni“ môžu pomôcť a zlepšiť moje zdravie seniorky. Myslela som, že zle počujem! „Prepáčte, a z akej spoločnosti to voláte? Ja nie som žiadny senior.“ Po tejto otázke sa ozvalo trápne ticho, ktoré vymenilo ukončenie hovoru. Keby nešlo o neznáme číslo, verte, že by som okamžite volala späť. Milá pani sa zrejme pomýlila, keďže si myslela, že hovorí so seniorkou vo vekovej kategórii asi 65+.

Nestačila som sa čudovať, čo za telefonát som to práve absolvovala. Hrozné najmä pri pomyslení, že ďalšou obeťou môže byť ozaj senior, ktorý si ten tlak či cukor zmerať nechá a už vidím, ako s novým tlakomerom za pár stoviek eur ide „šťastný“ domov. Nie je to hrozné? Kedy a kto nás zbaví takýchto a iných podobných šmejdov? Dnes ohrozujú našich starých rodičov, o pár rokov našich rodičov, až prídeme na rad my. Budeme aj my ďalšími obeťami, alebo sa konečne schváli zákon, ktorý by takéto praktiky pochoval raz a navždy? Chcem veriť v lepšie zajtrajšky, no dovtedy si pomôžme aspoň sami. Nedajme im šancu a chráňme seba a ostatných aspoň tak, že sa budeme o nich rozprávať a varovať pred ich nekalými obchodnými taktikami.

Držme si palce!


Daniela Gilányi podporuje výzvy

Image 30

Som iná .., ... som tu, aby som žila.

Volám sa Sonička. Mám 5 rokov a od narodenia mám vážne zdravotné problémy. Touto cestou Vás chcem poprosiť o pomoc.

Podporiť výzvu

Image 100

...Sama so štyrmi deťmi

Volám sa Anka, mám 37 rokov, som na rodičovskej dovolenke a okrem Vás, ľudí s dobrým srdcom, nemám nikoho kto by mi pomohol.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu