Nestačí iba postaviť dom, zasadiť strom a splodiť syna

Zdroj: FreeDigitalPhotos.net

Chodím pomáhať do škôlky, kam chodí aj môj syn. Mám perfektnú šancu pozorovať, ako sa rôzne deti, rôzneho veku správajú v „cudzom“ prostredí, tzn. bez rodičov. Niektoré deti sa správajú, ako keby im patril celý priestor, nemajú problém zobrať si ktorúkoľvek hračku, rozprávajú piate cez deviate, len aby ich bolo počuť a celkovo pôsobia veľmi sebavedomo. V protiklade k nim sú deti, ktoré sa veľmi chcú zapojiť, ale nevedia ako, držia sa teda stranou, veľa a za všetko plačú, vynucujú si pozornosť, len akosi nevhodne. V škôlke takéto správanie samozrejme závisí od veku dieťaťa a od toho ako prebieha separácia od rodičov. Ak by som moje pozorovania ohľadne sebavedomia robila v základnej škole, určite by porovnanie správania väčších detí bolo ešte pôsobivejšie a veľavravnejšie.

Rozmýšľala som nad  tým, s akou námahou v dospelosti  mnohí z nás budujú svoje sebavedomie a pri tom možno by stačilo, keby si už rodičia uvedomili, ako sa základný kameň stavia pri výchove v detstve. Ja viem, jednoducho povedané. Ako s tým ale narábať v bežnom živote? Pod nízke sebavedomie sa podpisuje nedostatočná podpora zo strany rodičov. Sebavedomie je postavené na schopnosti vnímať sa ako šikovného, úspešného, talentovaného… jednoducho hodnotného a veriť v tieto svoje sily. Ak rodičia dôverujú v schopnosti svojho dieťaťa , ono to iba odzrkadlí v postoji k sebe samému. Dokonca ich postoje do seba priam nasaje. Ide v iba o to, aby sme každému dieťaťu pomohli uskutočniť jeho možnosti.

Niekedy je problematické pre rodičov upustiť od svojich predstáv a sledovať iba to, čo naozaj je. Podľa mnohých teoretických výskumov aj skúseností z praxe je jedným z kľúčových faktorov utvárania nízkeho sebavedomia autoritársky štýl rodičovskej výchovy.

Naproti tomu deti s vysokým sebavedomím pochádzajú z rodín, kde sú považovaní za významných a zaujímavých ľudí. Rodičia ich povzbudzujú pri stanovovaní cieľov, ale aj pri prekonávaní neúspechov. Takéto deti majú to šťastie, že vnímajú svojich rodičov ako spravodlivých a seba ako vysokohodnotných ľudí.

 

Mgr. Katarína Vítková

psychologička


Liga za duševné zdravie podporuje výzvy

Image 100

...Sama so štyrmi deťmi

Volám sa Anka, mám 37 rokov, som na rodičovskej dovolenke a okrem Vás, ľudí s dobrým srdcom, nemám nikoho kto by mi pomohol.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 3

Natálka k vysněným prvním samostatným kručkum v Adeli centru v Piestanech

Zadame o penizky pro dcerku Natalku do lecebneho centra ADELI.Natalka trpi detskou mozkovou obrnou.Potrebujeme castku 5000 euro....vsem moc dekujeme

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu